Víc než práce

Lifestylový blog o tom, že nejenom prací je člověk živ

0

Nejede vám kapr? „Uvařte“ si zdravé afrodiziakum v limetce

Ano, vařit se dá skutečně nejen ve vodě, ale také v limetce. Jídlo, které tak můžete připravit z čerstvých ryb, je nejen zdravé, ale prý je to také účinné afrodiziakum. A pro ty, kteří nemusí vánočního kapra, to může být zajímavá alternativa – i když se spíš hodí jako „vyprošťovák“ po prohýřené silvestrovské noci.  Do nedávna neznámý recept sem přišel z Latinské Ameriky. Já si ho často dával v peruánské restauraci, ale ani na přípravu doma to není nic náročného. Ten zázrak se jmenuje ceviche (čti seviče).
Na ceviche se hodí jakákoli ryba s bílým masem, třeba mořská treska nebo pangas.  Použít se však dá také losos. Vždy ovšem s jednou podmínkou: ryba musí být absolutně čerstvá.
Kyselá šťáva z citronů a limetek maso nejen ochutí, ale hlavně „uvaří“. Maso jakoby zbělá
maso zpevní a jakoby zbělá (kyselina z citrusů skutečně mění strukturu bílkovin v mase).
Návod na přípravu:

250 g bílého rybího masa, vykostěného a zbaveného kůže, šťáva ze 4 limetek, čerstvý koriandr, chilli papričky, čerstvý zázvor, česnek, citronová tráva, třtinový cukr, sůl, cibule.

Rybí maso nakrájíme na větší kostky, popřípadě plátky, v misce krátce marinujeme v omáčce z limetkové šťávy a chilli, do níž jsme přidali nasekaný česnek, koriandr, citronovou trávu, cibuli, strouhaný zázvor, trochu třtinového cukru a sůl. Omáčka by měla být lehce pikantní a sladkokyselá. Ceviche podáváme například s čerstvým pečivem. Nejlépe jí připravte tolik, kolik jsme schopni rovnou sníst.

Dobrou chuť!

 

dobrotyjídloreceptyrybyzdraví

milan • 23. 12. 2016


Předchozí příspěvek

Následující příspěvěk

Napsat komentář

Odebírejte blog emailem

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d blogerům se to líbí: