Víc než práce

Lifestylový blog o tom, že nejenom prací je člověk živ

0

Super kapři na vánočním stole

Rod Kinských má sídlo na zámku ve Žďáru nad Sázavou, jehož součástí je také rozsáhlé lesní hospodářství a rybníky. I na letošní vánoční stůl dodali kvalitní kapry z vlastního chovu. Není to ale kapr ledajaký! Drsné přírodě se časem přizpůsobili rybáři i ryby. Chovají tam hybridní kapry vyšlechtěné z původních sovětských druhů. Do podmínek v nadmořských výškách kolem 600 metrů jsou mnohem odolnější. Vydrží mnohem víc a začínají i přijímat potravu v o dva stupně chladnější vodě.

A jedna perlička: Historie chovu ryb ve Žďáru sahá do hluboké historie. Už ve 13. století v bývalém klášteře se mniši zabývali chovem ryb. A tehdejší sádky byly tak kvalitní, že se zachovaly do dnešních dnů a plně funkční. Pokud tedy pojedete po D1, zajeďte se na zámek Žďár podívat. Tam vám o historii kláštera poví víc.

Přeji krásné vánoce, dobrou chuť u štědrovečerní večeře.

 

cestovánídobrotyjídlokaprvařenízdraví

milan • 25. 12. 2016


Předchozí příspěvek

Následující příspěvěk

Napsat komentář

Odebírejte blog emailem

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

%d blogerům se to líbí: