
Miluji Pho – vietnamský bestseller
Silný vývar s masem, rýžovými nudlemi, čerstvou zeleninou a kořením v chladných zimních dnech zahřeje a podpoří imunitu. Já osobně bych jí mohl jíst pořád. Jezdím na ní občas do Sapy (obří vietnamská tržnice a velkoobchod v pražské Libuši), vietnamské restaurace jsou ale už na každém rohu. Nejraději zajdu k “Mikymu”, kde mají nejen luxusní Pho bo, ale taky řadu dalších vietnamských a thajských dobrot. O Mikym a jeho příběhu ale až někdy příště.
V poslední době tahle tradiční vietnamská specialita získala v českých městech velkou oblibu. A není divu. Je rychlá, zdravá a nasytí.
Já mám radši variantu s hovězím (pho bo), občas si ale pro změnu dám i drůbeží (pho ga). Její intenzivní chuť je založena na silném vývaru a čerstvých surovinách, především koriandru. Slovo Pho označuje nejen polévku, ale i samotné široké rýžové nudle, které jsou v polévce.
A kdybyste se rozhodli vyrobit si polévku doma, není už dnes tak velký problém sehnat všechny potřebné suroviny. Když se ale podívám na dlouhý seznam ingrediencí, raději si zajdu do již zmiňované restaurace “Miky´s food”.
Co všechno do pho bo patří?
Hovězí vývar:
- 1 malá nakrájená cibule
- 3 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru
- 1 kg hovězích kostí
- 3 litry vody
- 6 hvězdiček badyánu
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 500 g libového hovězího (roštěnec nebo svíčková)
Nudle:
- 250 g plochých rýžových nudlí
Obloha:
- 3 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
- 1 velká cibule
- 10 jemně nasekaných snítek koriandru
- 1 šálek výhonků (mungo nebo sojových)
- 10 snítek thajské bazalky
- 10 snítek culantro (ngo gai), možno nahradit koriandrem
- 1 tence nakrájená čerstvá zelená nebo červená chili paprička
Další přílohy:
- čtvrtky citronu nebo limety
- rybí omáčka
- omáčka hoisin
- pálivá chili omáčka
Máte-li dost času a trpělivosti, s chutí do toho!