
Dejte si kapra nejen na vánoce
80 % kaprů se prý sní v prosinci. A to je škoda. Je to totiž velice zdravá pochoutka a neměla by chybět v jídelníčku po celý rok. Kdysi byl kapr delikatesou na hodovním stole šlechticů. A tak to zůstalo dodnes. A když si řada lidí dává novoroční předsevzetí žít zdravě, víc se hýbat a zaměřit se na dietní stravu, tady je pár informací o kaprovi, který nám do tohoto plánu báječně zapadá. Jeho maso zajišťuje veškerou potřebu bílkovin. Obsahuje zejména všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje, a které si neumí vyrobit. Maso kapra je lehce stravitelné, proto neexistuje lepší zdroj bílkovin pro děti a staré lidi. Menší kapr má optimální množství tuku (do 8 %). Tuku, který je nejzdravějším tukem ze všech zvířat – jsou v něm obsaženy omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, které rozpouštějí a uvolňují látky, ucpávající cévy.
A pro inspiraci přidávám jeden recept, jak kapra připravit. Nemusíte mít vždy smažené řízky s bramborovým salátem! Dobrou chuť!
Kapr po mlynářsku
Porce kapra osolíme, posypeme moukou a kmínem. Vložíme na rozehřátý olej a opečeme po obou stranách dočervena. Těsně před podáváním porce přelijeme rozehřátým máslem, pokapeme citronovou šťávou a posypeme rozsekanou petrželkou.